Dry needling in Almkerk: Verlichting voor spierproblemen

Dry Needling

Als je ooit last hebt gehad van aanhoudende spierspanning, knopen of pijnlijke spieren, dan is de kans groot dat je op zoek bent gegaan naar effectieve behandelmethoden. 

Dry needling kan hierbij uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat dry needling precies is, bespreken we de voor- en nadelen en ontdekken we waar je terecht kunt voor deze behandeling.

Wat is dry needling?

Dry needling is een moderne en effectieve behandelmethode voor spierproblemen. Het maakt gebruik van dunne naalden die direct in de triggerpoints van de spieren worden gestoken. Triggerpoints zijn verharde knopen in de spieren die pijn en ongemak veroorzaken en de bewegingsvrijheid kunnen beperken. Door deze triggerpoints te stimuleren met dry needling, worden de spieren gestimuleerd om te ontspannen, de doorbloeding te verbeteren en afvalstoffen af te voeren.

In tegenstelling tot acupunctuur, waarbij naalden worden geplaatst langs meridianen, is dry needling specifiek gericht op het behandelen van triggerpoints in de spieren. Hierdoor kan het effectief zijn bij het verlichten van pijn én het bevorderen van herstel.

De voordelen van
dry needling

  1. Pijnverlichting: Dry needling is bijzonder effectief bij het verminderen van spiergerelateerde pijn, zoals rugpijn, nekpijn en schouderpijn. Door de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, kunnen pijnklachten aanzienlijk verminderen.
  2. Verbeterde flexibiliteit en bewegingsvrijheid: door het ontspannen van strakke spieren, kan dry needling helpen bij het vergroten van de flexibiliteit en het bereik van beweging, wat essentieel is voor een actieve levensstijl.
  3. Aanvullende behandeling voor sportblessures: voor sporters kan dry needling een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces na een blessure. Het kan helpen bij het versnellen van het spierherstel en het verminderen van littekenweefsel.

De nadelen van
dry needling

  1. Mogelijke tijdelijke spierpijn: direct na een dry needling sessie kunnen sommige mensen lichte spierpijn ervaren. Dit is normaal en meestal van korte duur.
  2. Niet geschikt voor iedereen: dry needling is over het algemeen veilig, maar het is mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of bloedingsstoornissen. Voorafgaand aan de afspraak kijkt een ervaren therapeut of je geschikt bent voor de behandeling.

Zo verloopt een typische dry needling behandeling

  1. Een grondige evaluatie: voordat je begint met een dry needling sessie, zal een ervaren therapeut je eerst uitgebreid evalueren. Tijdens deze evaluatie zal de therapeut je medische geschiedenis doornemen, je specifieke klachten bespreken en de gebieden identificeren waar triggerpoints zich bevinden. Deze zorgvuldige evaluatie helpt de therapeut om een gepersonaliseerd behandelplan voor jou op te stellen.
  2. Plaatsing van de naalden: met de informatie uit de evaluatie zal de therapeut dunne naalden precies in de triggerpoints van je spieren plaatsen. De naalden zijn meestal zo dun dat je ze nauwelijks voelt wanneer ze worden ingebracht. De therapeut zal voorzichtig en zorgvuldig te werk gaan om ervoor te zorgen dat de naalden correct zijn geplaatst op de juiste punten.
  3. De reactie van de spieren: zodra de naalden zijn geplaatst, kan je een reactie voelen in de behandelde spieren. Sommige mensen ervaren een licht gevoel van spanning, een lichte samentrekking of een tintelend gevoel. Dit is een normale reactie op de stimulatie van de triggerpoints. Het doel is om de spieren te laten ontspannen en de doorbloeding te bevorderen, wat uiteindelijk pijnverlichting en herstel zal bevorderen.
  4. Duur van de sessie: een typische dry needling sessie duurt meestal 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het aantal triggerpoints dat wordt behandeld en de individuele behoeften van de patiënt. De therapeut zal de behandeltijd aanpassen aan jouw specifieke situatie om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten behaalt.
  5. Directe verlichting en mogelijke spierpijn: veel mensen ervaren directe verlichting van spierpijn en spanning na een dry needling sessie. Sommige patiënten kunnen echter na de behandeling een lichte spierpijn voelen, vergelijkbaar met spierpijn na een stevige training. Dit is normaal en zou binnen een dag of twee moeten verdwijnen.

Plan jouw intake

Als je in de buurt van Almkerk, Hank, Woudrichem, Nieuwendijk of Wijk en Aalburg woont en op zoek bent naar een effectieve behandeling voor gespannen spieren en pijnlijke triggerpoints, overweeg dan zeker dry needling. 

Fysiofit Altena biedt gespecialiseerde therapeuten die ervaren zijn in het behandelen van verschillende spierproblemen.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over dry needling? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.