Hoe staat het met uw energieverdeling?

Energieverdeling is één van de sleutels die we hebben om onze gezondheid te beïnvloeden. We hebben nu eenmaal ‘slechts’ de beschikking over 100% energie. Deze kun je ook nog eens maar één keer gebruiken. Deze energie moet verdeeld worden over al onze verschillende systemen. Maar wat nu als één van de systemen teveel energie verbruikt? De anderen zullen dan gekort worden op hun energie. Dit is voor korte tijd geen probleem, maar als deze situatie langer aanhoudt dan zal het lichaam blijvende veranderingen ondergaan.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. Zomaar wat systemen die energie verbruiken. Stel je voor dat één van de pijlen veel dikker wordt, dan moet er ergens anders een pijl dunner worden en krijgt dit systeem te weinig energie. Hoe is de verdeling bij u?

Om het nog iets duidelijker te maken een voorbeeld waar we bij ons in de fysiotherapiepraktijk regelmatig mee in aanraking komen. Sporters die geblesseerd raken hebben veel weefselherstel nodig. Dit vreet energie, wat ten koste kan gaan van andere spieren. Die spieren zien we dan ook vaak enorm in omvang en kracht afnemen. Deze spieren moeten dan dus eerst weer opgebouwd worden voor de sport verantwoord hervat kan worden.

Maar het kan nog vervelender: Dezelfde sporter is toevallig ook nog eens eigen baas en kan door zijn blessure geen inkomsten generen. Dit levert psychische stress op en daarom wordt er veel teveel energie door de psyche, die vrijwel altijd boven alle andere systemen staat, verbruikt. De hersenen zijn nu eenmaal ‘heilig’ in ons lichaam. Dit heeft tot gevolg dat er nu ook te weinig energie is voor het weefselherstel, wat nu juist de oorzaak van de stress is. De vicieuze cirkel is compleet en herstellen wordt echt lastig!

Dit principe geldt uiteraard niet alleen voor sporters, maar gaat op bij alle fysieke klachten. Zo zijn er talloze varianten van verstoorde energieverdeling mogelijk en daarom is het bij ons gebruikelijk wat verder naar de persoon en omstandigheden achter de klachten te kijken. Om vervolgens zo nodig ook op andere vlakken de balans te herstellen.

Let op uw energiebalans!

Dinant van Drunen

Ontvang onze nieuwbrief

Wil je graag tips over gezondheid en beweging? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.